Μιά ταινία που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Κ. Θεοτόκη Η τιμή της αγάπης. Προσέξτε τους δύο τίτλους. Τι τονίζεται στην κάθε περίπτωση; Αντανακλούν οι τίτλοι τις απόψεις των δημιουργών τους στην κάθε περίπτωση;(Θεοτόκης, Μαρκετάκη). Την ίδια στιγμή πού εντοπίζεται η συνομιλία μεταξύ των δύο καλλιτεχνών; Από την άλλη το τραγούδι και η μουσική αποτελούν οργανικό μέρος της ταινίας. Πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό;
Καλή διασκέδαση... και όχι μόνο...
Τα ανεβάζω σε τρία διαδοχικά κομμάτια (1ο μέρος, 2ο μέρος, 3ο μέρος).
3 σχόλια:
Άκρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικοπολιτισμικών καταστάσεων εκείνης της εποχής στην Κέρκυρα. Οι κοινωνικοί ρόλοι των 2 φύλων διαφαίνονται πεντακάθαρα. Επιπλέον, η υποταγή της γυναίκας στις κοινωνικές επιταγές εκείνης της εποχής, γίνεται αισθητή μέσω της Ρήνης, η οποία είναι αναγκασμένη πλέον να παντρευτεί τον αντρέα, γιατί αλλιώς θα μείνει ανύπαντρη και θα χαθεί υπόληψη του σπιτιού της. Η σύνδεσή της με την ''Τιμή και το χρήμα'', είναι αρκετά στενή, με σχετικά μικρές αποκλείσεις (στενότερη απο εκείνη της φόνισσας του Παπαδιαμάντη με την αντίστοιχη ταινία). Τα πρόσωπα του έργου, αποδίδονται ακριβώς όπως τα είχα φανταστεί διαβάζοντας το κείμενο. Τα σκηνικά και τα κοστούμια παρουσιάζουν επακριβώς την κοινωνικοπολιτισμική κατάσταση στην Κέρκυρα εκίνης της εποχής, καθώς και διαχωρίζουν την πλούσια αριστοκρατική τάξη από την φτωχή αγροτική. Όσον αφορά το τέλος του έργου, χάρη στην ερμηνεία των ηθοποιών, γίνονται αισθητές οι ψυχολογικές μεταπτώσεις των ηρώων. Αναθεματίζονται τα τάλαρα, για να κατανοήσουμε την πηγή όλων των κακών στο έργο.
Σε γενικές γραμμές, η ταινία είναι αξιόλογη κατά τη γνώμη μου και αποδίδει πλήρως αυτό που ήθελε να πετύχει ο Θεοτόκης.
Η ταινία είναι πολύ καλή. Αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της εποχής και την πολιτική αστάθεια. Οι χαρακτήρες, τα σκηνικά, η ενδυματολογία είναι εξαιρετικά! Επίσης, το χωριό στο οποίο γυρίζεται το έργο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται, έτσι ώστε να του δώσει ζωντάνια και παραστατικότητα. Μολονότι η σκηνοθεσία και ο οπερατέρ είναι και οι δύο καλοί, θα πρέπει να επισημάνουμε πως δεν είχαν να γυρίσουν κάποια δύσκολη σκηνή, όπως παράδειγμα στην ταινία .Τέλος, το έργο κεντρίζει το ενδιαφέρον του κάθε άνθρωπου και επικεντρώνεται κυρίως στο κεντρικό θέμα του γραπτού: την τιμή που έχει κάθε άνθρωπος, δηλαδή την αξιοπρέπεια που τον διαχέει και την τιμή(λεφτά) στην οποία μπορεί να κατευνάσει τα πιστεύω του, τις αρχές του και γενικότερα να σωπάσει μη έχοντας άλλη επιλογή παρά να τα δεχτεί.
Παύλος Σαλονικίδης
Συμφωνώ απόλυτα! Αυτό είναι άλλωστε και το μύνημα που θέλει να περάσει ο Θεοτόκης, το οποίο καθρεφτίζεται στην ταινία, χάρη στην σκηνοθετική ικανότητα της Μαρκετάκη... Ο Αντρέας λησμονεί της αρχές του, τις αξίες που έμαθε μέσα σε ένα περιβάλλον αριστοκρατικό και βάζει πάνω από τις πεποιθήσεις του λεφτά!
Δημοσίευση σχολίου